PhDr. Emílie Kostrbová
 PhDr. Emílie Kostrbová

     Gymnázium Bučovice
     Součkova 500, 685 01 Bučovice

Charakteristika
Paní profesorka má nenahraditelný a nezničitelný smysl pro humor, na nic si nehraje, nenechá se od nás rozzlobit. Je velmi akční a bez jejího úsilí by zřejmě mnoho z nás nežilo tak kulturním životem, jakým právě žije. To proto, že zařizuje exkurze, divadelní představení, muzikály, …
Její "vtipné a pravdivé" názory nemají konkurenci. Na každou naši někdy až stupidní otázku si vždycky najde odpověď, která pobaví, ale, a to je ještě důležitější, nám problém ráda vysvětlí. Ačkoliv je její obor dějepis, čeština, příp. francouzština, rozumí snad pravdu všemu nebo se nám složité věci snaží vyložit pro nás nějak srozumitelněji. Je to velká dáma s malým skřítkem v sobě. Paní profesorka je pro nás úžasná osobnost, na kterou nedáme dopustit a za kterou se každý z nás kdykoliv postaví.

Příhoda
Bohužel paní profesorka Kostrbová není naší třídní (i když doufáme, že od příštího roku bude), proto veškerý čas s ní trávíme jen v hodinách češtiny a dějepisu, příp. na různých akcích. Nemůžeme vás tedy ohromit nějakou báječnou příhodou. Abychom to uvedli na pravou míru, zážitek je už jen to, být s ní aspoň tu chvíli, která se nabízí. Ovšem co si všichni zapamatují jsou její "hlášky" a my teď některé z nich zmíníme:

1. Petr dělá rozbor věty:
Ona: Co to je?
Petr: Poměr.
Ona: Jo? A s kým?

2. Ve slohu čteme naše vlastní práce:
Nikola: Můžu taky?
Ona: Tak ukaž, co jste s mamkou vymyslely…

3. Probíráme spisovnou češtinu:
Ona: Tade, jak spisovně řekneš třeba Ondrovi, že máš sto chutí mu vrazit?
Tadeáš: Mám sto chutí tě uhodit?
Ona: A Ondra by se sedl na zadek a řechtal by se.

4. Uvolňovací cvičení:
Ona: Na nic nemyslete, dívejte se na hrudník…na svůj, Kubo!

Jak tedy můžete vidět, pro nás je paní profesorka nenahraditelná a doufáme, že i na Vás udělala její charakteristika příznivý dojem.