Lucie Lhotáková
 Lucie Lhotáková

     ZŠ Veltrusy
     Opletalova 493, 277 46 Veltrusy

Charakteristika
Paní učitelka Lucie Lhotáková vyučuje na naší škole angličtinu, přírodopis, rodinnou výchovu a dramatickou výchovu.
Je třídní učitelkou 9. A, Navrhli jsme ji pro její skvělý způsob výuky. Neučí jako někteří učitelé, kteří vám řeknou, ať se naučíte od strany 64 do strany 69. aniž by vám k tomu něco řekli.
Paní učitelka učí formou hry, která je přizpůsobena věku žáků. Je spravedlivá, její forma výuky dokáže zaujmout úplně každého, je optimistická, ale dokáže zvýšit hlas, když je třeba. Je to prostě suprová učitelka.

Příhoda
Do čajovny s paní učitelkou Lhotákovou
Paní učitelka Lhotáková učí na naší škole mimo jiné předměty i přírodopis. Devátý ročník se spolu s ní v listopadu poprvé setkal s vědou zvanou mineralogie. První dojem z tohoto učiva nebyl pro žáky (pro nás) příliš dobrý. Kameny? Copak je na nich něco zajímavého? Nevzhledné šutráky, o které člověk zakopává, na drobném štěrku mu snadno sklouzne noha a jako malý měl plnou pusu písku. Spíše nás zajímaly cennější minerály. Vyjdeme si na procházku do přírody a přineseme si plnou kapsu polodrahokamů. Ale jak rozpoznat, že je to opravdu vzácnější kámen? Jak určit, o který se jedná? A je to opravdu tak lehké najít naleziště? Všechno jsme se dozvěděli od paní učitelky. Snadnější zapamatování všech těchto informací nám umožňují různé hry, které pro nás paní učitelka připravuje. Ale úplně nejlepší bylo, když pro nás paní učitelka domluvila exkurzi v Ametystové čajovně. V této čajovně je totiž spousta minerálů, to už prozrazuje název čajovny. Do čajovny jsme se všichni těšili, protože to je vždycky bezva, když se na předměty, o kterých se učíme, nemusíme koukat jenom na obrázcích v učebnici. Samozřejmě kabinet přírodopisu má ve svých útrobách i minerály, ale na této exkurzi jsme se měli hlavně dozvědět o tom, odkud čajovna minerály získala, zda mají nějaké léčebné účinky a například také něco více o měsíčních kamenech.
V čajovně bylo velmi příjemné prostředí. Paní vedoucí nám pověděla vše o čajovně a hlavně o minerálech, které tam mají. Vysvětlila také důvod pojmenování čajovny zrovna čajovnou ametystovou. Je to podle velkého, opravdu velkého ametystu, který je nejcennějším minerálem v čajovně. Po těchto zajímavostech jsme si mohli objednat čaj a nějaké jídlo. On to vlastně nebyl obyčejný čaj ani obyčejné jídlo, se kterým se běžně setkáváme. Takže jsme byli všichni zvědaví, co nám to vlastně přinesou na stůl, kromě těch, kteří čajovnu pravidelně navštěvují. Každý byl ale se svým čajem nebo pokrmem spokojený a při světle solných lamp jsme si příjemně popovídali.
Byl to poučný a přitom zábavný zážitek. A také velké odreagování od stresu, na jakou školu tedy jít? Devátý ročník těmto exkurzím říká Škoda hrou a zároveň děkuje paní učitelce Lhotákové za tyto skvělé nápady.