Petra Šímová
 Petra Šímová

     ZŠ
     Školní 488, 468 02 Rychnov u Jablonce n. Nisou

Charakteristika
Tento školní rok již nemáme paní učitelku Šímovou jen na dějepis, ale i na český jazyk. Kromě toho se však nic nezměnilo. Snad jen to, že s ní máme pevnější vztah než loni a díky jejímu přístupu k práci si někteří žáci vylepšili známky z češtiny.
Paní učitelka je milá a má velký smysl pro humor, což je, myslím, to co by neměl postrádat žádný Zlatý Ámos. I přes to, že jsme jako většina žáků v pubertě, neláme nad námi hůl, ale má pro naše vtípky pochopení. Když však překročíme hranice, dokáže nás přinutit k tomu, abychom se nad svým počínáním zamysleli.
Proto si myslím, že každý správný učitel by měl být jako ona. Milý, usměvavý, vtipný, optimistický, chápavý, dobrosrdečný a zároveň mít ve třídě autoritu.

Příhoda
Sestra paní učitelky Šímové pracuje v Domově a Centru denních služeb v Jablonci nad Nisou. Toto centrum je domovem pro mentálně postižené lidi v dospělém věku. Paní učitelka nám o centru velmi mnoho vyprávěla a jednou před vánočními prázdninami jsme se tam jeli podívat.
Pro všechny z nás to byla nová zkušenost. "Holky" - jak jim paní učitelka říká, nás zvědavě přivítaly. Každý z nás byl ten den málem umačkán v silném obětí, nebo políben. Dost jsme tím byli zaskočeni, ale pak jsme se dozvěděli, že nám takto dávají najevo, že nás mají rády. Když na to dnes vzpomínám, bylo to vlastně velmi milé.
Všichni jsme donesli pytlíček želatinových bonbónů, které měly nejraději. Pak jsme se rozdělili do skupinek a šli se podívat do různých dílen na jejich všední den. (Je až neuvěřitelné, že lidé s tímto postižením dokáží vyrobit tak nádherné věci.) Ke konci návštěvy jsme se rozloučili a dostali obrázky a různé výrobky. S paní učitelkou jsme si slíbili, že příští rok pojedeme na návštěvu znovu.
Letošní rok pojedeme již potřetí. Před třemi lety jsme neměli ani ponětí o tomto centru a myslím, že díky paní učitelce, teď máme další milou zkušenost.

Přejeme všem soutěžícím, aby si Zlatého Ámose užili a vydali ze sebe to nejlepší!
8. třída