Romana Vlková
 Romana Vlková

     Matiční gymnázium
     Dr. Šmerala 25, 728 04, Ostrava 1

Charakteristika
     Paní profesorka je naší učitelkou českého jazyka a literatury již šestým rokem, proto jsem poctěn úkolem ji charakterizovat. Paní profesorka je veselý člověk, který nám studentům rád poradí a s čímkoli pomůže, a přesto neztrácí osobní nadhled a respekt. Vystihl bych ji jako velice schopného člověka, jelikož pro školu a město udělala více než dost. S vervou se pouští do velkolepých uměleckých akcí, na nichž se sejde vždy kvantum světem zklamaných lidí a odchází parta bezstarostných. Všechno její úsilí, které se projevilo úspěchem nejen u vedení školy a studentů, ale i u představitelů města.
     Určitě stojí za tuto nominaci, jelikož si můžu s klidným srdcem říci, že i v dnešní zkažené době se najde pár schopných vyučujících, které dokážou studenti respektovat a zároveň s nimi naplno prožívat veselé chvíle i mimo školu. Paní profesorka je také interesována v poezii, a tak už dvakrát organizovala Recitační maraton na naší škole, který přilákal i krajská média.
     Stále nejzářivějším úspěchem je její dobře vykonaná práce při spoluorganizaci "Polských dní v Ostravě", které se stávají tradicí. Paní profesorku nominovali studenti od prim až po septimy, čili v rozmezí sedmi let. Jsme na ni hrdí, že může naši školu bravurně reprezentovat i v této soutěži! Matěj Benda a kolektiv.

Příhoda
Cesta na Debatiádu
     Paní profesorka se také zajímá o debatování studentů, a tak nás doprovází na jednotlivá kola soutěže a dodává nám energii. Zrovna letos jsme se dostali do zajímavé situace, když jsme přijeli na krajské kolo do Frýdku-Místku a konečně jsme došli do našeho cíle. Po dvou minutách nám ale došlo, že jsme na Gymnáziu ve Frýdku, kde dva roky nazpět probíhalo totéž kolo, ne na Obchodní Akademii v Místku (opačný konec města), kde měla reprezentovat naše škola letos.
     Měli jsme půlhodinu, a tak jsme nemeškali a skoro klusem jsme přeběhli celé město za 20 minut. Když připočteme náledí, sníh, studenty prim naší školy, kteří se účastnili menší kategorie, byl to docela zápřah. Paní profesorka jim neustále dodávala energii a my starší jsme ji zase dodávali jí, ať je stále tak usměvavá. Díky dobrému orientačnímu smyslu jsme nakonec vše stihli a získali první a druhé místo ve vyšší a třetí místo v nižší kategorii. Komu děkujeme? Hlavně paní profesorce:-)