Petra Martináková

 Petra Martináková

     ZŠ a MŠ Kácov
     Nádražní 216, 285 09 Kácov

Charakteristika
Naše paní učitelka nám kromně vědomostí které se snaží předat tak, aby pochopili i ti méně učinlivější spolužáci, ale především se jí podařilo získat si naši důvěru. Často věděla o nějakých průšvizích dříve než vyplynuly na povrch. Učí nás pracovat v teamu a bránit slabšího spolužáka. Nedělá z komára velblouda. A v každém z nás hledá to dobré.

Příhoda
Když za mnou přišli moji milí žáci s prosbou, že je nutné napsat o jednom společně prožitém příběhu, který jsme prožili a byl pro nás tím nej, netušila jsem, jak těžký úkol na mě čeká.
Najednou se vám vybaví školní léta a všechny příběhy…Jak těžké vybrat jeden z nich! Jako učitelce mi přinášelo vždy štěstí, že se mi dařilo dělat to, co mám ráda.
Nejraději však vzpomínám na dobrovolné odpoledne. Doba, kdy žáci i učitelé opouštějí školu. Pro nás začátek něčeho nového. Modernizovali jsme pohádky, spali ve škole, stavěli plavidlo a příbytek pro Robinsona, byli piráty…
Jednoho slunečného dne jsme se také rozhodli pro grilování kuřat na školní zahradě. Nakoupili jsme vše potřebné, sehnali gril, ale stále se nám nedařilo roztopit. Zkoušeli jsem to snad všichni, bohužel. Kuřata se tenkrát pekla celé odpoledne. Z grilu šlo tolik kouře, že jsme se museli neustále střídat. Trpělivost se vyplatila a my si opravdu nakonec pochutnali. Odpoledne uteklo nesmírně rychle. Hráli jsme hry a měli neustále o čem povídat. Když jsem večer propouštěla děti domů, viděla jejich "začouzené" tváře, černé ruce, ale rozzářené oči, věděla jsem, že máme za sebou další příběh, který se nezapomenutelně zapíše od mých vzpomínek.
Víte, o příbězích s dětmi nelze psát, musíte je prožít. Teprve poté si uvědomíte, že není nic hezčího než dětský smích. A také poznáte, že děti s vás nebudou pamatovat pro materiální věci, ale pro pocit, že je máte rádi a jak se s vámi cítí.