Mgr. Michal Mikláš

 Mgr. Michal Mikláš

     Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín,
     Náměstí T. G. Masaryka 2734-9, 760 01 Zlín

Charakteristika
Jak v pár větách popsat Michala Mikláše? Velmi těžko. Michal Mikláš je v kruzích žáků a absolventů naší školy asi takovým pojmem jako Chuck Norris (Chuck Norris umí prásknout lítacími dveřmi; Chuck Norris umí porazit betonovou zeď v tenise atd.). Jenom MM umí psát binárním kódem s dvojkou. Jenom MM odpoví na telefonní hovor ještě předtím, než ho přijme. A takto bychom mohli pokračovat donekonečna. Jeho lidské hodnoty jsou ale stejně výjimečné jako hodnoty pedagogické. Jeho výuka je plná vtipu, zábavných historek, úsměvných přirovnání atd. Zároveň však MM dokáže tyto dvě složky (výuka a zábava) přirozeně a striktně oddělit, a být tak spravedlivý v hodnocení i přístupu k žákům. Nikdy nás nenapadlo neodevzdat úkol, když "Mikláš je přece v pohodě".
Ve výuce se vždy zaměřuje na praxi a zejména absolventi mohou potvrdit, že tento pohled na vzdělávání je opravdu tím, jak by sám řekl, pravým ořechovým. Jeho hlášky jsou nesmrtelné, a to i u maturity (tak tady to nastavíme těma heblama a počkáme, co nám ten počítač vychrchle (pronesl tentokrát student, nikoliv MM); to je peklo; to je smutný příběh atd.). Nejde si na všechny vzpomenout, ale každý z nás minimálně jednu používá. A to nás také spojuje. Obdiv, vděk, respekt, úžasné vzpomínky, přátelství, …
MM se k nám nikdy neobrátil zády, ba naopak i na úkor svého volného času se nám vždy snažil pomoci, a to jak na poli školy, tak na poli osobního života. Když se vedení rozhodlo zrušit kroužky, on ten svůj bez nároku na odměnu vedl dále, a připravil tak žáky posledních ročníků na náročné studium informatiky na VŠ. Také nám vyjednal možnost maturovat z počítačové grafiky. A my se mu to všechno snažíme oplatit. Takové ocenění, jakým je Zlatý Ámos, je jednou z cest, jak mu beze slov a zbytečných průtahů vyjádřit neskrývaný dík za všechno, co pro nás dělá. Perfektně připravuje stávající žáky na maturitu a další studium, ale také si ve všem tom shonu najde čas na absolventy. Díky němu se někteří rozhodli změnit svou plánovanou cestu a zaměřit se na informatiku, protože nám dal tak bohatý a kvalitní základ, že by byl hřích toho nevyužít. Ze srdcí (a že jich není málo) děkujeme.

Příhoda
Příhod s MM a historek o něm je tolik, že by stačily na sepsání knihy. Za zmínku však rozhodně stojí jeden krásný moment z dob maturit. Jeho žáci si z něj před maturitou utahovali, že si na něm při posledním zvonění smlsnou a že ho nenechají ani projít dveřmi. V osudný den se pak čekalo, až MM přijede do práce. Nepřišel. Nepřišel jako učitel, ale jako student převlečený za německého fotbalového fanouška. Prošel kolem svých žáků s vysvětlením, že je "přece z kožárny" (naše škola sdílí budovu s jinou střední školou), a dokonce se propašoval i na jejich společnou třídní fotku. Tato příhoda nechť je důkazem toho, že Michal Mikláš je nejen skvělým učitelem, ale také výjimečným člověkem s neopakovatelným smyslem pro humor. A napálit ho na nějaký žertík je pokaždé heroickým výkonem.