Alice Šrámková

 Alice Šrámková

     Gymnázium Špitálská
     Špitálská 2/700, 190 00 Praha 9 - Vysočany

Charakteristika
Alice Šrámková je naše třídní profesorka (třída 2.V - sekunda). Učí na našem malém Gymnáziu Špitálská matematiku a tělesnou výchovu. Je velmi oblíbená jak u studentů, tak u svých kolegů - profesorů. A to především proto, že je milá, hezká, vlídná, empatická, nad nikým se nevyvyšuje a ráda všem poradí.
Její hodiny matematiky jsou zábavné, ale přesto efektivní. Dokáže svým výkladem zaujmout a sama si poslechne naše teorie o daném příkladě. Pokud někdo látku nechápe, je ochotná to s ním po hodině probrat znovu. Mnoho studentů začala matematika díky ní bavit, ti lepší se opakovaně účastní matematických soutěží a dokázali se nejednou umístit na vysokých příčkách. Paní profesorka učí dívky z naší třídy i tělocvik. Volba aktivit je pestrá od míčových her, přes lehké posilování až po lehkou atletiku (zkoušíme i zumbu). Při známkování oceňuje především snahu. Vždy vysvětlí správnou techniku a každému umí poradit, co zlepšit, aby dosáhl osobního maxima.
Ona sama má velký talent na pohyb. Ještě jsme nenašli druh sportu, který by jí nešel. Dokonce se usilovně věnuje kick-boxu. Je mistryní světa i republiky v kick-boxu ve své váhové kategorii a má spoustu dalších ocenění. Jako naše třídní pro nás vymýšlí spoustu akcí: návštěvu ZOO, výlet do čokoládovny, procházku vánoční Prahou...v tomto školním roce pojedeme do Švédska...
Všichni ji máme rádi, protože je tak správně ztřeštěná jako my. Pomáhá nám v našich nápadech, klidně si s námi zakope, zatancuje, zacvičí, ale když potřebuje, vždy si umí zjednat ticho a pořádek.

Příhoda
S naší profesorkou Alicí Šrámkovou jsme prožili spóóóóóóóusty příhod. Vybrat jedinou z nich je těžké, protože jedna je lepší než druhá. Vždyť jsme s ní byli už na tolika akcích. Ale díky ní se netradičním zážitkem stane i obyčejná hodina matematiky nebo tělocviku, které učí.
Přes spoustu dohadů a mračení se na sebe jsme jednu příhodu nakonec vybrali: Každý zná ty dny, kdy je takové vedro, že by se nejraději svlékl i z kůže. Obzvlášť když už musí pátou hodinu sedět v zatuchlé třídě společně s dalšími třiceti spolužáky. V takovém prostředí to už nemyslí nikomu.
A právě v jeden takový den se projevila vnímavost naší profesorky matematiky. Řekla nám ať si vezmeme propisku, sešit a učebnici a jdeme ven. Venku jsme si našli místečko ve stínu v parku před naším gymnáziem. Lidé, kteří chodili okolo, po nás divně koukali, ale nám to nevadilo. Hltali jsme každé slovo, které naše profesorka vyslovila. Téhle probírané látce jsme rozuměli všichni. Ostatně to se mělo potvrdit v dalším testu, při psaní kterého jsme byli rozděleni paní profesorkou na skupiny Alfa a Beta. Nikoliv tedy na obyčejné A a B. Moc se nám to líbilo, připadali jsme si jako týmy špionů.
Že má naše paní profesorka smysl pro humor, jsme poznali, když byla jako tělocvikář s jinou třídou na lyžařském výcviku a nám se po ní v Praze velmi stýskalo. Poslali jsme jí doporučený pozdrav na lyžařský kurz. Doporučený dopis ji trochu vylekal, ale pak byla potěšena, že na ni vzpomínáme. Smála se s námi ještě na první společné hodině po návratu z hor.
Na oslavu jejího titulu mistra světa v kick-boxu jsme jí upekli dort.
Prostě s paní profesorkou Šrámkovou je vždy legrace a nejlepší na tom je, že se směje s námi i našim puberťáckým vtipům.